Meet the Experts

Door het vertrouwde toezicht van de Foundation
Het EU-Health Certificate behoudt een uitstekende standaard van kwaliteitscontrole in vitaliteitsmeting. Het biedt organisaties een erkende en gerespecteerde bevestiging van hun toewijding aan vitaliteit op de werkplek en het welzijn van werknemers. Maak kennis met de experts:

  1. Gerespecteerde professionals
    Experts met diepgaande kennis en ervaring in vitaliteit, sociale geneeskunde, onderwijs en kwaliteitsborging.

  2. Hoog aangeschreven academici en leiders uit de industrie
    Professionals die bekend staan om hun toewijding aan het bevorderen van hoge normen voor vitaliteit en duurzame inzetbaarheid op de werkplek.

  3. Deskundigen in begeleiding en kwaliteitsverbetering
    Specialisten die toezicht houden en verbeteringen aandragen, gebaseerd op het nieuwste onderzoek en actuele best practices.

Inge Houkes
Inge Houkes

Inge Houkes is universitair hoofddocent Arbeid en Gezondheid bij de afdeling Sociale Geneeskunde van de Universiteit Maastricht.

Erica Baarends
Erica Baarends

Deskundige op het gebied van kwaliteitsverbetering en innovatie in de gezondheidszorg.

Ruud Gerards
Ruud Gerards

Deskundige in Fysiotherapeutisch onderwijs, preventie, en bedrijfshulpverlening


Inge Houkes

Inge Houkes is universitair hoofddocent Arbeid en Gezondheid bij de vakgroep Sociale Geneeskunde van de Universiteit Maastricht. Zij is coördinator van het masterprogramma Occupational Health & Sustainable Work van de FHML (Faculty of Health, Medicine and Life Sciences) en geeft daarnaast onderwijs over arbeid en gezondheid, en sociale zekerheid binnen de opleidingen European Public Health, Gezondheidswetenschappen en Geneeskunde. Haar onderzoek richt zich op duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en gezondheid van werkenden. Zij focust binnen haar onderzoek op een dialooggestuurde en werkomgevingsgerichte aanpak, waarbij samenwerking tussen wetenschap en praktijk een belangrijke rol speelt. Zij zet zich vanuit deze deskundigheid in voor de Stichting QConV en zal zich met name richten op de wetenschappelijke onderbouwing van de diensten en producten van OperaSana.  

Erica Baarends

Erica Baarends is een expert op gebied van kwaliteitsverbetering en innovatie op het thema gezondheid. Projectmatig werken, het toepassen van kennis, het (stimuleren van het) gebruiken/ van de principes van Evidence Based Practice en het doen/begeleiden van praktijkgericht onderzoek loopt als een rode draad door haar loopbaan. In haar rol voor de stichting zet zij haar vermogen tot kritisch denken in, waarbij ze Operasana positief kritisch bevraagd zodat e.e.a. zowel wetenschappelijk, theoretisch als op basis van praktische expertise vormgegeven en onderbouwd blijft.  

Ruud Gerards

Ruud Gerards, een gepensioneerde fysiotherapeut, wijdde zich meer dan veertig jaar aan het geven van fysiotherapielessen, met een sterke nadruk op preventie in zowel sport- als werkomgevingen. Als medeoprichter van het Preventiecentrum van Zuyd Hogeschool speelde hij een cruciale rol bij het toegankelijk maken van sportpreventie voor studenten, door theoretische kennis te verbinden met praktische toepassing. Op nationaal niveau was Ruud secretaris en penningmeester van de  stichting studierichtingsoverleg fysiotherapie, waar hij de rol van preventie als kerntaak van fysiotherapeuten bepleitte. Naast zijn lesgeven droeg Ruud bij aan het welzijn en de veiligheid van personeel en studenten als teamleider BHV van Zuyd Hogeschool, met de nadruk op het verbeteren van werkomstandigheden en het waarborgen van een veilige omgeving voor iedereen.


De VitOScan-methodologie

De VitOScan-methode


De VitOScan-methode is gebaseerd op een robuust fundament van diverse theoretische modellen, ondersteund door zowel Nederlands als internationaal onderzoek. Dit zorgt voor een wetenschappelijk rigoureuze benadering van vitaliteitsbeoordeling en kwaliteitsverbetering op de werkplek.

Op wetenschap gebaseerde vragenlijst


Elke vraag in de zelfevaluatie van de VitOScan bevat een specifieke onderbouwing en verwijzing naar relevante literatuur, wat wetenschappelijke rechtvaardiging en context biedt voor respondenten. De vragenlijst wordt jaarlijks herzien en bijgewerkt.

Theoretische kernmodellen ter ondersteuning van de VitOScan

  • Omgevingsgerichte benadering (Prof. S. Kremers)

Recent onderzoek benadrukt de krachtige invloed van de omgeving op individueel gedrag. Volgens Prof. Stef Kremers wordt maar liefst 85% van het gedrag bepaald door omgevingsfactoren, in plaats van persoonlijke keuzes. De VitOScan legt de focus op de werkomgeving en laat zien dat een gezonde werkplek niet alleen de gezondheid en het welzijn van werknemers aanzienlijk verbetert, maar ook het risico op arbeidsongeschiktheid vermindert. 

  • Theorie van sociale uitwisseling "Social Exchange Theory"(Blau & Emerson) 

Deze theorie, die uitgebreid is bestudeerd door de KU Leuven, benadrukt dat ondersteunende, wederkerige relaties tussen werkgevers en werknemers loyaliteit bevorderen, wat leidt tot grotere betrokkenheid, minder absenteïsme en minder verloop - belangrijke factoren bij het verbeteren van de vitaliteit op de werkplek.

  • Job-Demands-Resources Model (Demerouti et. al.)

Dit model illustreert hoe investeringen in autonomie, controle en middelen van werknemers hun motivatie en productiviteit vergroten, wat een positieve impact heeft op zowel welzijn als organisatorische resultaten. Dit model staat centraal in de beoordeling van de VitOScan en benadrukt de rol van middelen bij het behouden van vitaliteit.

  • Vitaliteitsmanagementmodel (Tinka van Vuuren)

Dit model, dat in 2009 door Tinka van Vuuren werd geïntroduceerd, combineert vitaliteit, werkbaarheid en inzetbaarheid - kerndimensies die VitOScan gebruikt om de gezondheid op de werkplek te beoordelen.

  • Theorie van verandermanagement "Theory of Change Management" (J. Kotter)

Kotters theorie van verandermanagement benadrukt urgentie als essentieel voor verandering. De VitOScan past dit toe door de financiële impact van verminderde vitaliteit/duurzame inzetbaarheid te kwantificeren, en benadrukt de cruciale behoefte aan actie te midden van het tekort aan arbeidskrachten in Europa.

  • Self-Determination Theory (Deci & Ryan)

De zelfbeschikkingstheorie benadrukt het belang van autonomie, competentie en verbondenheid bij het bevorderen van intrinsieke motivatie en betrokkenheid. De VitOScan integreert deze principes en richt zich op het in staat stellen van werknemers om zich autonoom en ondersteund te voelen binnen de werkomgeving, waardoor hun algehele welzijn en motivatie worden verbeterd.

  • De definitie van vitaliteit door TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek)

De VitOScan gebruikt de definitie van vitaliteit van TNO NL, die motivatie, veerkracht en positieve energie als kerncomponenten omvat.


Proceskwaliteitsmanagement – PDCA-cyclus

De VitOScan maakt gebruik van de Plan-Do-Check-Act (PDCA)-cyclus als continu verbeteringsproces binnen kwaliteitsmanagement. Deze iteratieve cyclus omvat voortdurende evaluatie, het verzamelen van feedback van diverse belanghebbenden en het integreren van nieuw wetenschappelijk bewijs om acties te sturen die kwaliteitsverbetering bevorderen.